matras-kopen

matras-kopen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Waarom nieuw matras

Soms is het huidige matras toe aan vervanging. Er zijn verschillende redenen om een nieuw matras te kopen. Welke redenen zijn er zoal?  

Rugproblemen

Een matras moet de juiste ondersteuning bieden en wanneer dit niet gebeurd, kan iemand rugproblemen krijgen. Het kan dus voorkomen dat iemand wakker wordt met pijn in de rug of de nek door het verkeerde matras. Het is in zo’n geval verstandig op zoek te gaan naar een ander matras.  

Nieuwe partner

Bij een tweepersoonsbed kan het zijn dat jij heerlijk op je matras ligt, maar wanneer je een partner krijgt dat hij of zij toch meer problemen ermee heeft en niet lekker kan slapen. In dit geval kunnen jullie ervoor kiezen om samen een nieuw matras te kopen, eentje waar jullie allebei lekker op liggen.  

Slijtage

Matrassen kunnen ook hun beste tijd hebben gehad. Na een x-aantal jaar is het toch echt tijd voor een nieuw matras. Dit merk je wanneer het niet meer lekker ligt, of wanneer het is ingezakt. Soms kunnen er ook lelijke vlekken in een matras zitten of wordt hij al zo lang gebruikt dat de hygiëne niet echt goed meer is. In dit geval kun je ook overwegen iets nieuws te kopen.

Toe aan iets anders

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je toe bent aan iets anders en daarom graag een nieuw matras wilt. 

Een- of tweepersoons

Het is mogelijk om voor een eenpersoons of tweepersoonsmatras te kiezen.  Wat je kiest is geheel afhankelijk van je eigen voorkeuren en smaak. Uiteraard is het ook afhankelijk van het soort bed dat je hebt. Wanneer je een bed hebt waar je zowel een een- als tweepersoonsmatras voor kunt gebruiken, gaat het vooral om de eigen smaak.  

Verstelbare lattenbodem

Bij een verstelbare lattenbodem in het bed dat per persoon te verstellen is, is het beter om twee eenpersoonsmatrassen aan te schaffen. De functie van de lattenbodem heeft anders totaal geen zin en effect.  

Waterbed?

Indien je graag een waterbed wilt, kan het ook raadzaam zijn om voor eenpersoonsmatrassen te kiezen. Doe je dit niet, dan zul je elke beweging van de persoon naast je voelen. Dit wordt door veel mensen als storend ervaren en werkt vaak ook niet echt mee voor een goede nachtrust. 

Hard of zacht matras

Kies je voor een hard of zacht matras? Dit is per persoon verschillend en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Ook zijn de voordelen van harde en zachte matrassen verschillend.  

Harde matrassen

Een hard matras is een matras waar je doorgaans echt bovenop ligt. Ook is het daardoor doorgaans koeler dan een zacht matras. Een hard matras is vaak beter voor mensen die wat zwaarder zijn. Een nadeel is dat je vaak meer beweegt tijdens de nacht als je op een hard matras ligt.  

Zachte matrassen

Zachte matrassen kunnen een goede ondersteuning bieden voor de rug, maar dit is wel volledig afhankelijk van het materiaal van het matras. Een zacht matras biedt ook veel warmte en is dan ook ideaal voor mensen die het snel koud hebben.  

Testen

Om de verschillende eigenschappen van harde en zachte matrassen beter te begrijpen, is het verstandig om ze te testen. Ga eens naar een zaak waar ze matrassen verkopen en ga op zowel harde als zachte matrassen liggen. Op deze manier is het makkelijker te achterhalen wat je lekker vindt liggen en wat er bij jou past. 

Hygiėne

In de nacht verlies je erg veel vocht en het is natuurlijk niet echt hygiënisch als dit allemaal in het matras blijft. Het is belangrijk dit te voorkomen. Hoe doe je dit en waar moet je op letten?  

Waarom is veel vocht vervelend?

Het vocht dat je in een nacht verliest kan oplopen tot zeker een glas. Hoe meer vocht het matras intrekt, hoe groter de kans is dat er schimmels en bacteriën zijn die zich gaan ontwikkelen. Dit is totaal niet hygiënisch en kan bij grote hoeveelheden zelfs schadelijk voor je gezondheid zijn.  

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Als je een matras gaat kopen, is het raadzaam goed te kijken hoe het zit met de ventilatie. Kijk bijvoorbeeld voor een matras met een vochtregulerende hoes. Deze neemt het vocht snel op en is beter voor de hygiëne. Ook matrassen met een binnenvering hebben doorgaans een goede hygiëne en voldoende ventilatie. De meeste matrassen van tegenwoordig zijn prima geventileerd en bieden hierdoor voldoende hygiënemogelijkheden.  

Maat van het matras

Hoe groot moet een matras eigenlijk zijn? Welk matras is voor jou geschikt en waar moet je op letten?  

Eigen lichaamslengte

Kijk altijd goed naar je eigen lengte. Het is natuurlijk erg vervelend als je niet helemaal op het matras past en je voeten buiten boord steken. Houd er ook rekening mee dat mensen niet altijd met hun hoofd helemaal bovenaan liggen, maar vaak halverwege het kussen. Daarom is het aan te raden een matras te kiezen dat tien of zelfs twintig centimeter langer is dan dat je zelf bent.  

Breedte

De breedte van een matras maakt op zich niet heel veel uit. Dit is doorgaans vooral afhankelijk van de beschikbare ruimte in de slaapkamer. Wel is uit verschillende onderzoeken gebleken dat een breder matras doorgaans voor een betere nachtrust zorgt. Probeer hier zeker op te letten wanneer jullie met z’n tweetjes zijn. Een twijfelaar kan heel knus zijn, maar ook de nachtrust van de ander verstoren omdat iedere beweging voelbaar is. Een breder bed is dus een stuk praktischer en comfortabeler. 

Matras testen

Het is natuurlijk erg belangrijk om een matras goed te testen. Koop nooit een matras zonder het getest te hebben en houd tevens rekening met de volgende zaken.  

Niet testen als je moe bent

Heb je al een hele dag door de stad gelopen en besluit je daarna om matrassen te gaan testen? Dan zal het lastig worden om een goed beeld te krijgen van het matras. Wanneer je moe bent is het namelijk zo dat ieder matras prettig ligt. Je kunt dan niet meer kritisch oordelen. Ook als je niet goed hebt geslapen, kan het onverstandig zijn om matrassen te gaan testen.

Probeer verschillende houdingen

Probeer verschillende houdingen wanneer je matrassen gaat testen. Ga zo liggen zoals je thuis ook meestal in bed ligt en probeer meerdere houdingen uit. Hoe ligt het? Is het comfortabel? Als je met z’n tweeën bent, ga dan ook allebei op het bed liggen. Ligt het nu nog steeds lekker? En wat als de ander draait?  

Probeer meerdere matrassen

Ook als je een matras hebt gevonden dat lekker ligt, is het raadzaam toch ook nog andere matrassen te proberen, zodat je beter op de hoogte bent van het aanbod en de verschillende soorten matrassen. Je kunt beter teveel testen dan dat je te weinig getest hebt en toch een verkeerd matras koopt. 

Ondersteuning van de rug

Het is natuurlijk vooral heel belangrijk om een matras te vinden dat een goede ondersteuning kan bieden voor je rug. Een matras moet dan ook zeker heel goed liggen wanneer je in je slaaphouding ligt. Dit moet je dus ook goed proberen tijdens het testen. Ga niet alleen op je rug liggen, maar ga liggen zoals je thuis altijd in bed slaapt.  

Bekendere merken

De meeste bekendere merken hebben een prima kwaliteit en zijn goed voor de ondersteuning van de rug. Je betaalt soms wel wat meer, maar dan weet je ook zeker dat je een kwaliteit krijgt die je rug geen kwaad zal doen.  

Raadpleeg de verkoper

Als je specifieke problemen met je rug of nek hebt, dan kun je dit het beste met een verkoper bespreken. Hij of zij kan je adviseren en bekijken welk matras het beste bij je past. Let goed op dat niet alle verkopers je willen helpen: sommige zullen ook vooral uit zijn op het geld. Probeer dit te doorzien. 

Op proef meenemen

Een matras kun je in de winkel testen, maar eigenlijk heb je dan nog geen goed beeld van het matras. Beter is om het mee te nemen voor proef. Je kunt het dan een nacht of paar nachten uittesten.  

Thuis het matras testen

Het testen van een matras thuis is een goede manier om te bekijken of een matras echt goed ligt. Je slaapt er een nachtje of meerdere nachten op en kunt zo veel beter oordelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je eigenlijk pas echt na twaalf nachten weet of een matras goed ligt. Kun je snel in slaap komen? Ligt het lekker? Word je zonder rugpijn wakker? Dit zijn allemaal zaken die je alleen weet wanneer je werkelijk een hele nacht op het matras hebt gelegen.  

Overleg met de winkel

Een goede bedden- of matrassenzaak heeft de mogelijkheid een matras op proef mee te nemen. Overleg dan ook met de medewerker in de winkel hoe dit geregeld wordt en wanneer het matras weer terug moet. Soms moet er een borg worden betaald, maar dit is lang niet altijd het geval. Proefslapen is een echte must en mag dus niet worden overgeslagen. Gaat een winkel niet akkoord met het proefslapen, dan zul je toch eens moeten overwegen naar een andere zaak te gaan die deze mogelijkheid wel kan aanbieden. 

Prijs en garantie

Hoe zit het met de prijs, de garantie en de duurzaamheid van een matras? Waar moet je rekening mee houden wanneer je een matras gaat kopen?  

Prijs

De prijs van een matras kan erg divers zijn. De prijzen kunnen verschillen tussen 50 euro en 1500 euro. Onthoud dat de prijs lang niet alles zegt en dat er ook goedkope goede matrassen zijn en slechte dure. Toch is het raadzaam een redelijk budget te bedenken voordat je gaat winkelen.  

Garantie

Informeer bij het kopen van een matras altijd goed naar de garantievoorwaarde. Hoeveel jaar garantie zit er op de matras? Kijk ook altijd of een winkel is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen. Koop je een matras online, zorg dan dat je ook goed op de hoogte bent van de garantievoorwaarden van de webshop en controleer op het thuiswinkelwaarborg.  

Duurzaamheid

De meeste matrassen beschikken over een duurzaamheidsrapport. Hier kun je ook naar vragen in de winkel of bij de consumentenbond. Een matras gaat in het algemeen tien jaar meer, maar langer is ook vaak heel goed mogelijk. 

Verstelbaar bed

Het matras dat je kiest is natuurlijk heel erg afhankelijk van het soort bed dat je hebt. Wanneer je een bed hebt dat erg verstelbaar is, dan zul  je hier ook rekening mee moeten houden met je matras.  

Flexibel matras

Kun je de lattenbodem verstellen van je bed? Dan is een flexibel matras aan te raden. Het matras moet namelijk de vorm van de lattenbodem volgen. Zonder flexibel matras zal dit niet makkelijk gaan en ligt het vaak ook niet lekker.

Dun of dik matras?

Bij een verstelbare lattenbodem wordt het meestal aangeraden om voor een iets dunner matras te gaan. Een dikker matras is doorgaans minder flexibel. Kies echter niet voor een te dun matras: je moet natuurlijk wel lekker liggen en het matras moet zeker niet dubbelklappen als je de lattenbodem versteld. Een gulden middenweg behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. 

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over matras kopen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!